AD(H)D

ADHD betekent dat je moeite hebt om je aandacht ergens bij te houden en hyperactief bent.

Vaak wordt er gesproken over een aandachttekort, maar eigenlijk ben je snel afgeleid en werkt je brein net iets anders. De aandacht wordt snel ergens anders op gericht. En als het je interesse heeft, dan ben je niet meer te stoppen. Daarnaast is er vaak een groot empathisch vermogen dat resulteert in vele perspectieven zien. Laten we deze prachtige eigenschappen niet vergeten! Toch kan er onvoldoende overzicht in levenslessen zijn. Hierdoor worden soms impulsieve beslissingen genomen, mede door de vele prikkels die binnen komen. De symptomen van ADD komen overeen, maar deze kinderen zijn vaak dromerig en hebben een hoofd vol gedachten.

Desoriëntatie

Mensen met de AD(H)D zijn vaak beelddenkers en doordat zij veelvuldig en ook voor langere tijd desoriënteren ontstaan veelal deze symptomen. Door de desoriëntatie neem je de werkelijkheid niet waar. Hierdoor komen belangrijke (levens)lessen niet of verkeerd binnen. Het gevolg is dat er ‘onhandige levenslessen’ ontstaan. Denk hierbij ook aan consequentie, gevoel van tijd en orde versus wanorde. Deze concepten heb je nodig om goed te kunnen functioneren in de samenleving.

Verwarring

Maar wat gebeurd er als je het belang en gevolg van deze lessen niet overziet? Iemand wordt boos op je, maar je bent je van geen kwaad bewust. Of de leerkracht heeft je al meerdere keren iets gevraagd niet te doen, maar ‘het komt niet binnen’. Je kan niet overzien dat jouw eigen gedrag er iets mee te maken heeft. In jouw beleving lijkt het alsof mensen zomaar boos op je worden. En dit geeft weer extra onrust in je lijf.

Aanpak

Allereerst laten we je het verschil ervaren tussen desoriëntatie en oriëntatie. Een stukje bewustwording hiervan en vervolgens worden je tools aangereikt hoe je deze oriëntatie altijd en overal kunt gebruiken. Tevens gaan we werken aan je nieuwe levenslessen middels concepten. Met als doel om weer rust te creëren tussen hoofd en hart.

Maar hebben we deze creatieve geesten juist niet heel hard nodig in onze snelle & beeldende maatschappij?!